Katri Vainiomäki

Taiteen maisteri – teollinen muotoilija

LinkedIn: www.linkedin.com/in/katri-vainiomäki

Moniosaaja

  • Projektiosaaja
  • Konseptisuunnittelija
  • Teollinen muotoilija
  • Graafinen suunnittelija (print&digi)
  • Markkinointisuunnittelija
  • Käyttöliittymäsuunnittelija (mm. XD ja WordPress)
  • Sisällöntuottaja (visu+teksti)
  • Valo-/videokuvaaja (kuvaus, editointi ja animointi)
  • Kuvittaja

Kiinnostunut

Lautapeleistä, valokuvaamisesta ja merkityksellisestä sisällöntuotannosta. Ja museokortti on tosi kovassa käytössä.

Koulutus

Valmistuin Taikista 2009 keväällä teolliseksi muotoilijaksi ja olen tehnyt sen jälkeen projekteja eri yrityksille lähinnä kuluttajatuotteiden suunnittelun ja/tai niiden markkinoinnin parissa.

Ura

2015- Tällä hetkellä työskentelen Tactic Games Oy:ssa suunnittelijana digitaalisen markkinoinnin, lelujen, lasten kirjojen ja lautapelien parissa.

2013 Yksi lempiprojekteistani on Liesikiesi – ruokarekka, jonka visuaalisen ulkoasun olen suunnitellut ja kuvittanut. Projektin myötä olen päässyt tutustumaan asennetta ja makuja pursuavaan katuruokakulttuuriin. Kiesin menut, annoskuvat, käyntikortit ja flyerit ovat käsialaani.

2012 -2015 Työskentelin kolme vuotta IT-alan konsernissa, johon myös Roll D6 Oy kuuluu. Konsernin sisälläpääsin työskentelemään myös Louhi Net Oy:lle ja Pilvi Oy:lle, joissa teimme tiimityönä kokonaisvaltaista konseptointia ja ratkaisukeskeistä sisältösuunnittelua, mutta suunnittelin myös yritysten digitaalista yritysilmettä: bannereita, logo- ja ikonisuunnittelua sekä printtiä; messuilmeitä, käyntikortteja, rolluppeja ja flyereita.

Roll D6:lle työskennellessäni sain laittaa likoon koko osaamiseni kirjon, sillä vastasin yrityksen visuaalisesta ilmeestä ja peliportfoliosta sekä yksittäisten pelien koko tuotantoketjusta – kuvituksesta, graafiseen- sekä komponenttisuunnitteluun, sääntövihkojen taittoon ja lopulta painotiedostoihin saakka. Kansainvälisestä tehdasyhteistyöstä tuli minulle arkipäivää. Olin yrityksen ensimmäinen työntekijä ja siis alusta asti rakentamassa yrityksestä sellaista, kun se parhaimmillaan oli – pieni, mutta pippurinen pelitalo. Yrityksen ja tiimin kasvaessa työnkuvani laajentui pelikehityksestä ja tuotteistamisesta myös markkinoinnin puolelle. Sain toimia ideanikkarina ja tuottaa yrityksen messu- ja myyntikampanjamateriaalit, kilpailuja ja myynti- ja markkinointimateriaalia pelimessuille sekä lukemattoman määrän pelien esittelymateriaalia nettisivuille, someen ja verkkokauppaan sekä esimerkiksi pelien Kickstarter -kampanjoihin.

2009-2012 Työskentelin freelancerina tehden yritysilmeiden suunnittelua ja logoja, kuosi- ja printtisuunnittelua sekä sekalaisia kuvitustöitä. Työurallani ovat tulleet tutuksi myös erilaisten messu- ja promootiotilaisuuksien suunnittelutyöt ja toteuttaminen.

2009 Tein Taikin maisterin lopputyöni Yhteisvastuulle, jonka myötä syntynyt Arkienkeli -teema elää edelleen YV -kampanjoissa. Yhteisvastuulle työskennellessäni suunnittelin kannatustuoteportfolioita neljän vuoden ajan ja toimin keräystuoteiden ja niiden pakkausten suunnittelijana. Myöhemmin yhteistyö on jatkunut yksittäisten tilaustöiden muodossa.

2005-2007 Ensimmäinen alan työpaikkani oli kuumajuoma-automaattien tuotekehitysprojektin parissa Bremecopalilla. Opintojeni ohessa tein projektiluontoisesti graafista suunnittelua, nettisivuja ja tuotemuotoiluprojekteja muillekin yrityksille.

Ammattitaito

Teollisen muotoilijan työ on kehitystyötä, jossa luova ajattelu ja projektinhallinta on tekemisen runko. Ammattitaitoni on vuosien koulutuksen ja työkokemuksen tulosta, mutta luontaisesta piirustustaidosta ja 3D-hahmotuskyvystä on ollut matkan varrella paljon hyötyä. Minulla on taitoa ja sitkeyttä lähteä rakentamaan uutta tyhjästä ja luoda näyttäviä lopputuloksia. Kädenjälkeni taipuu varsin moneen. Hallitsen koko tuotekehityksen kaaren aina ideoinnista toteutukseen ja markkinointiin saakka. Olen idearikas, kokonaisuudet hallitseva ja tuottelias tekijänä. Toimin yhtä hyvin yksin kuin osana tiimiä. Edustavat työnäytteet ovat aina olleet valttikorttini ja olenkin työni jäljestä tarkka, mutta pidän siitä huolimatta aina kiinni aikatauluista.

Olen ammattilainen alallani ja ylpeä siitä. Minulle mainiot projektit, uudet – toinen toistaan paremmat ideat, osaamisen hyödyntäminen ja huiput tyypit ovat etusijalla työelämässä. Luovat haasteet, itsensä kehittäminen ja onnistumisista saadut kicksit saavat jatkamaan tällä haastavalla, mutta mielenkiintoisella urapolulla.

Tekninen osaaminen

Adoben CC-paketista ahkerimmassa käytössä ovat Illustrator, InDesign, Photoshop ja Premiere. Viimeisimpänä olen ottanut haltuun Adobe XD:n käyttöliittymäkurssin myötä. Mallinnan Rhinoceroksella aidonnäköisiä esityskuvia ja valokuvaan laadukkaita tuotekuvia. Kuvaan myös tuotevideoita ja editoin ne itse. Animoin myös ja yhdistän sitä näppärästi liikkuvaan kuvaan. Ymmärrän lisäksi html -koodia ja saan tolkkua myös css tyyleistä, mutta WordPressiä pyöritän pluginien avulla.

Taustani on käsillä tekemisen parissa. Olen urani alkupäässä kouluttautunut artesaaniksi, joten myös erilaiset materiaalit pysyvät hyvin hyppysissä. Myös Taikin ajoilta pajatyöskentely ja esimerkiksi hahmomallien rakentaminen kuuluvat osaamiseeni. Toimivan tuotteen salaisuus piilee huolellisessa kehitystyössä ja testauksessa, mikä edellyttää useita prototyyppiversiota.